Dziewanna
W medycynie ludowej dziewanna była powszechnie stosowana w chorobach dróg oddechowych. Leczono nią kaszel, zapalenie oskrzeli, astmę. Dziewanna rozrzedza flegmę i działa przeciwzapalnie.
Zawarte w kwiatach składniki niszczą wirus opryszczki, wirusy grypy A, B oraz wirus ptasiej grypy FPV. Potwierdziły to badania kliniczne przeprowadzone m.in. w Polsce.
Napar z kwiatów dziewanny
■ Łyżkę suszonych kwiatów zalać szklanką wrzątku.
■ Odstawić pod przykryciem 15 minut.
■ Po przecedzeniu dosłodzić miodem lub sokiem z czarnego bzu.
■ Pić 4 razy dziennie przy infekcji wirusowej.
■ Zapobiegawczo raz.
Czarny bez
Na wirusa grypy nie ma jak czarny bez.
Substancje zawarte w owocach czarnego bzu hamują wnikanie i replikację w komórkach wirusów grypy. Za właściwości przeciwwirusowe odpowiada m.in delfinidyna. Czarny bez lepiej działa niż sprowadzane z daleka super foods np. akai. Badania w Izraelu dowiodły, że u 90% pacjentów zakażonych wirusami grypy po podaniu bzu czarnego poprawa następuje w ciągu 3 dni do tygodnia czasu.
Jednocześnie syrop z czarnego bzu obniża gorączkę i łagodzi symptomy grypy.
Oregano
Jest w stanie unieszkodliwiać wirusy dzięki aktywnej substancji – karwakrol – zawartej w olejkach eterycznych. Atakujące przewód pokarmowy nor wirusy zwalcza w ciągu godziny od podania. Olejek oregano jest skuteczny przeciw wirusom układu oddechowego i opryszczki.
Syrop przeciw wirusom i infekcjom
■ Bierzemy po łyżce ziela oregano, tymianku i sproszkowanego korzenia lukrecji
■ Zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy 5 minut.
■ Zaparzamy pod przykryciem 1/2 godziny i przerzedzamy
■ Dosładzamy miodem
■ Dodajemy trochę soku z cytryny, 30 g gliceryny, 3 goździki i szczyptę cynamonu.
■ Przechowujemy w lodowce.
■ Pijemy 3-4 razy dziennie łyżkę syropu przy infekcji wirusowej
Nagietek lekarski
Już XII wieku św. Hildegarda pisała, że „nagietek truciznę rozpędzi i oczyści wnętrzności”. W lecznictwie stosowany m.in. przy bezsenności, bólach głowy, wrzodach żołądka. Jednakże kwiaty nagietka aktywnie zwalczają rota i rinowirusy zmniejszając ich namnażanie.
Herbatka z kwiatu nagietka
■ 1 łyżeczkę kwiatu zalać szklanką wrzątku.
■ Zaparzać pod przykryciem 15 minut.
■ Pić 3-4 razy dziennie przed jedzeniem po ½ szklanki.
■ Nieco mocniejszy napar jest doskonały do płukania gardła.
Czosnek
Niejednego uchronił od ciężkiej choroby. Francuzi do dziś wspominają jak czosnek uratował kilku rabusiów w 1926 r podczas straszliwej epidemii grypy w Marsylii, kiedy ludzie marli jak muchy. Od starożytności po dziś dzień pozostaje najpopularniejszym remedium na infekcje. Potwierdzono skuteczność czosnku w zwalczaniu wirusów grypy, zapalenia płuc, rota wirusów i HIV.
Mikstura przeciw wirusom
10 ząbków czosnku drobno posiekać
Wymieszać z 15 łyżkami niegęstego miodu
Najlepiej spadziowy, gryczany lub lipowy
Dodać 3-4 krople propolisu
3 razy dziennie łyżkę mikstury długo ssać.
Zapobiegawczo łyżkę dziennie. Można zażywać 2-3 ząbki czosnku dziennie z masłem lub mlekiem.
Należy pamiętać by po posiekaniu przed spożyciem odczekać 10-15 minut.
Rozgniatanie czosnku otwiera błony komórkowe uwalniające allinazę, pod której wpływem w wyniku reakcji powstają aktywne związki, które odpowiadają za niszczenie wirusów i patogenów.
.Imbir
Imbir jest doskonałym lekiem na infekcje żołądkowo-jelitowe. Aktywnie działa przeciwko wirusom układu oddechowego, blokując ich „przyczepność” Do badań nad skutecznością użyto świeżego korzenia imbiru.
Syrop przeciwwirusowy
■ 5 cm kawałek imbiru obrać pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce.
■ Na dnie słoika ułożyć 3 plasterki cytryny
■ Zasypać imbirem, oprószyć cynamonem i odrobiną pieprzu Cayenne.
■ Zalać miodem i powtarzać warstwy do zapełnienia słoika.
■ Odstawić na minimum godzinę w temperaturze pokojowej do przegryzienia.
■ Wymieszać i wstawić do lodówki.
Podczas infekcji przyjmujemy łyżkę stołową 3-4 razy dziennie.
Przy grypie dodatkowo dodajemy po łyżeczce do herbatek ziołowych, napojów
Goździki
Goździki stanowią jedno z najbogatszych źródeł związków fenolowych: eugenolu, octanu eugenolu i kwasu galusowego. Po mistrzowsku wymiatają wolne rodniki, bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty. Hamują procesy zapalne.
Szklanka ciepłej herbaty z goździkiem, imbirem cytryną lub trawą cytrynową posłodzona miodem
Pomaga przy grypie, przeziębieniu, infekcjach dróg oddechowych. Możemy ssać goździk co kilka godzin.
Rozgnieciony goździk mieszamy ze szczyptą cynamonu, imbiru i łyżeczką miodu.
Wolno liżemy mieszankę jak loda, przytrzymując w ustach.
Propolis
Niszczy i blokuje wirusy, bakterie i chorobotwórcze grzyby. Nalewkę z kitu pszczelego stosuje się w infekcjach układu oddechowego, przewodu pokarmowego, żołądka, jelit i dla wzmocnienia odporności
System odpornościowy
Najlepszą bronią na wirusy jest silny układ odpornościowy. To nasze dzielne wojsko, które najskuteczniej chroni organizm przed zarazkami, wirusami i plagą chorób trapiących ludzkość. By nie dopuszczać do osłabienia trzeba unikać czynników, które najbardziej go osłabiają:
■ Długotrwały stres, silne emocje
■ Przepracowanie, przemęczenie fizyczne bądź umysłowe
■ Niedosypianie, brak odpoczynku
■ Wychłodzenie organizmu bądź narażenie na gwałtowne wahania temperatur
Odporność wzmacniają zioła np. czarnuszka, jeżówka purpurowa, modrzew, aloes. Pobudzają limfocyty, granulocyty i makrofagi do pracy. Pomocne są lipa, majeranek, bazylia, koper włoski, cząber, pokrzywa, tymianek i wiele innych ziół.
Olejek eukaliptusowy jest skuteczny przeciwko wirusom grypy. Bez konsultacji z lekarzem nie powinno się go stosować doustnie. Ale równie dobry skutek można uzyskać poprzez inhalacje lub wcieranie w ciało, ponieważ substancje aktywne wnikną do organizmu przez błony śluzowe lub skórę.
Pierniki świąteczne